Nu het buiten weer eerder donker wordt , doen we binnen de lampen weer eerder aan. Maar behalve de functie van het verlichten van de ruimte heeft verlichting nog een andere belangrijke functie.

Het creëren van sfeer.

Om ervoor te zorgen dat jouw huis van binnen perfect verlicht is, is het slim om hier even goed voor te gaan zitten en een (licht)plan te maken. Dat klinkt lastig, maar dat hoeft het gelukkig helemaal niet te zijn. Als je je vasthoudt aan de volgende vier soorten verlichting en ze in deze volgorde “intekent” in je keuken, woon- of slaapkamer dan heb je in ieder geval een goed begin;

1: De juiste basis; basisverlichting

Je begint met de basisverlichting. Basisverlichting is de verlichting die in principe de gehele ruimte verlicht en je meestal als eerste aan doet wanneer je een donkere ruimte in stapt. In de woonkamer is dit bijvoorbeeld vaak een (of meerdere) plafondlamp(en) en/of een hanglamp.

2: Op de juiste plek; functionele verlichting

Elke kamer in je huis heeft waarschijnlijk één of meerdere functies. En dat kan bij iedereen heel anders zijn. Denkende aan de woonkamer dan wil je bijvoorbeeld eten aan de eettafel en de krant lezen op de bank. Anderen lezen de krant aan de eettafel en eten weer in de keuken. Sommige plekken kunnen natuurlijk ook meerdere functies hebben, denk bijvoorbeeld aan de eettafel die tegenwoordig ook je werkplek is. De lampen die je hiervoor nodig hebt om deze verschillende functies prettig uit te kunnen voeren noemen we functionele verlichting.

Iedere functie vraagt om andere verlichting en lichtsterkte; je hebt meer, en gericht, licht nodig om te lezen dan te eten bijvoorbeeld. Een oplossing hiervoor zou bijvoorbeeld een lamp met dimmer kunnen zijn. En waar boven de eettafel een hanglamp een goede lamp is om bij te lezen, kiezen we bij de bank liever voor een vloer- of wandlamp.

3: Het allerleukste; sfeerverlichting

Het allerleukste om mee aan de slag te gaan is misschien wel de sfeerverlichting. Het doel van dit type verlichting zit natuurlijk al in de naam: sfeer creëren. Sfeerverlichting is vaak warm en diffuus (indirect) licht waarmee je een ruimte gezellig maakt. Denk bijvoorbeeld aan een vloerlamp, wandlamp of een tafellamp. Omdat dit type verlichting geen directe functie heeft, zie je vaak dat deze lampen het “mooist” en meest uitgesproken zijn. Vergeet niet om bij sfeerverlichting goed te kijken wat voor een peertje je erin draait; zorg dat de kleur niet te wit en de lichtsterkte niet te sterk is.

4: It’s all in the details; accentverlichting

Het is niet altijd nodig om ook aan accentverlichting te denken. Maar je zult zien dat door de nadruk te leggen op één of twee accenten, dit  een ruimte wel “helemaal af” kan maken. Denk bijvoorbeeld aan een mooie spot op dat een schilderij of een wandlamp om dat bijzondere kastje uit te lichten.

Uiteindelijke gaat het natuurlijk om de perfecte mix tussen deze vier soorten verlichting. Als je ’s avonds thuis bent, zie je al snel of de mix goed is en wat je eigenlijk nog mist of deze perfect te maken.

Succes!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen?